De fiecare data cand ai de inlocuit la masina o piesa uzata sau defecta cu una noua, esti pus in situatia sa alegi intre o piesa originala si una aftermarket. Pentru multi, aceasta problema devine o adevarata dilema, in special din cauza faptului ca nu cunosc foarte multe despre piesele aftermarket, pe care chiar le confunda cu piesele second-hand. Nimic mai gresit, pentru ca piesele aftermarket nu au nimic in comun cu cele provenite din dezmembrari, ci este vorba de produse noi, multe dintre ele cu garantie inclusa. Acum ca am lamurit acest aspect atat de important, hai sa aprofundam mai mult subiectul si sa vedem ce inseamna exact o „piesa aftermarket”, dar si care este semnificatia altor termeni pe care ii vei auzi cand se discuta despre acest subiect!

OE, OEM si AM, pe intelesul tuturor

Piesele noi se impart in trei categorii, iar principalul criteriu de clasificare tine de calitatea pe care o are producatorul in raport cu compania auto care a lansat modelul de masina caruia ii apartine piesa. Astfel, avem piese OE, OEM si AM, termeni care probabil te-au nedumerit, asa ca ti-i vom explica mai in detaliu.
  • OE – Denumirea este acronimul de la Original Equipment, deci aceasta categorie include piesele originale folosite de producatorul auto la asamblarea masinilor, piese cu care masina vine dotata din fabrica. Piesele OE sunt realizate de firma producatoare sau de un alt producator care are un contract de exclusivitate si respecta cu strictete standardele de calitate. Fiind vorba despre produse originale, piesele OE au imprimat pe ele logo-ul marcii auto.
  • OEM – Denumirea vine de la Original Equipmente Manufacturer, ceea ce inseamna ca este vorba despre piese fabricate de producatori care au obtinut acceptul companiei care detine marca si respecta standardele de calitate impuse de aceasta. Piesele OEM sunt inscriptionate cu logo-ul propriu al producatorului, acesta nu are voie sa foloseasca logo-ul marcii auto pentru care sunt produse piesele.
  • AM – am ajuns si la denumirea care ne intereseaza, fiind usor de intuit ca aceasta categorie se refera la piesele aftermarket. In acest caz, este vorba despre piese fabricate de firme care au achizitionat franciza de la producatorul original, piese care nu au inscriptionat nici un fel de logo, spre deosebire de cele din categoriile mentionate mai sus.

In ce conditii poti achizitiona piese aftermarket

Trebuie sa retii ca producatorii de masini nu fabrica si piese de schimb, asa ca o piesa OE poate fi destul de dificil de gasit, iar costurile vor fi pe masura. Aprovizionarea pietei cu piese de schimb este mai mult apanajul firmelor care produc piese OEM si aftermarket, prin acestea piesele pot fi procurate mai usor, si la preturi mai accesibile. In cazul pieselor care fac parte din categoria consumabilelor, cum ar fi curelele, filtrele, placutele de frana si alte accesorii, varianta aftermarket este cea mai convenabila. Raportul calitate-pret este unul foarte bun, iar o astfel de piesa este la fel de buna ca una originala, dar de 10 ori mai scumpa.

De ce sa folosesti piese aftermarket

Un prim avantaj al utilizarii acestor piese l-am mentionat deja in paragraful anterior, fiind vorba de costurile mult reduse, in comparatie cu piesele originale sau cu cele OEM. Astfel, o revizie de rutina, cu inlocuirea pieselor defecte sau uzate va avea costuri suportabile, la fel ca si reparatiile in urma unor defectiuni neprevazute. Un alt motiv pentru care piesele aftermarket sunt mai convenabile il constituie si oferta bogata de pe piata, asa ca poti sa alegi cea mai buna varianta, care sa fie convenabila ca pret si calitativ. In cazul pieselor originale, oferta este limitata, iar pretul este cam acelasi peste tot, si de obicei este destul de piperat. In plus, piesele aftermarket sunt mult mai usor de gasit, pot fi achizitionate direct din service-urile auto sau de la magazinele de profil, fara sa fie nevoie de comenzi la producator si de perioade lungi de asteptare, in care masina sta trasa pe dreapta. Orice mecanic cu experienta stie sa-ti recomande sau sa procure piesa de care masina ta are nevoie, iar daca pretul iti convine, il poti lasa pe el sa se ocupe de tot.

Atentie la piesele contrafacute!

Producatorii autorizati de piese aftermarket detin franciza si respecta standardele de calitate impuse de producatorul marcii, iar din acest punct de vedere poti avea incredere in produsele lor. Din pacate insa, pe piata patrund si piese contrafacute care pot crea mari probleme dupa instalarea pe masina. De aceea este bine sa nu te „arunci” atunci cand gasesti o piesa la pret de chilipir, pentru ca s-ar putea sa te coste mult mai mult reparatiile ulterioare. Atunci cand alegi o piesa aftermarket, informeaza-te despre producator, cauta referinte din partea altor clienti care au folosit piese de la el. De asemenea, chiar daca trebuie sa platesti putin mai mult, achizitioneaza doar piese pentru care se ofera si o garantie. Daca mecanica nu este punctul tau forte, inainte sa cumperi piese pentru masina sfatuieste-te cu mecanicul de la service sau cu o persoana familiarizata cu acest domeniu, ca sa fii sigur ca faci alegerea potrivita.
Transmisia prin lanturi
Mecanismele de transmisie sunt elemente esentiale in functionarea unei masini sau a unui utilaj, au rolul de a transmite puterea si miscarea de la mec...
Intretinerea utilajelor agricole si industriale
Utilajele agricole si industriale sunt instalatii complexe, indispensabile pentru o serie de activitati din domeniile carora le sunt destinate. Functi...
Leave a comment

Please login or register to review